ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΣΕ
Χρήμα, Δόξα, Δύναμη, Ικανοποίηση, Προσωπικότητα, Γαλήνη του Νου, Ευτυχία;
«Σκέψου και Πλούτισε», λέει στο εξώφυλλο του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας… Σκέψου και πλούτισε…
Μα είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Είναι άραγε δυνατόν να γίνει κάποιος πλούσιος απλώς με το να σκέφτεται; Λογική η απορία, έτσι δεν είναι; Εάν ήταν έτσι, άραγε δεν θα ήμασταν πάμπλουτοι όλοι εμείς που σκεπτόμαστε πολύ;
Σκέψου, λέει, και πλούτισε…
Μα είμαστε σοβαροί;
Ξέρετε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι ο γραπτός λόγος (και ο προφορικός, εδώ που τα λέμε, αλλά ο γραπτός απείρως περισσότερο), αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο για να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Και όπως φαίνεται, ακόμα δεν αρχίσατε να διαβάζετε το βιβλίο και ήδη παρεξηγηθήκαμε!
Παρεξηγηθήκαμε, επειδή άλλα εννοεί ο Ναπολέων Χιλ, και άλλα κατάλαβε η συντριπτική πλειονότητα των αναγνωστών που δεν είναι εξοικειωμένη με το έργο του Αμερικανού στοχαστή και συγγραφέα.
Ας εξηγηθούμε, λοιπόν, για να μην παρεξηγούμαστε!
Λοιπόν, οι λέξεις πρέπει να προσδιορίζονται επακριβώς προκειμένου να μεταφέρουν το νόημα με το οποίο θέλει να τις φορτίσει ο συγγραφέας. Αυτό ισχύει ακόμα και για τις λέξεις που υποτίθεται πως είναι πολύ καλά προσδιορισμένες. Όπως, καλή ώρα, οι λέξεις «σκέπτομαι» και «πλουτίζω». Για να κάνουμε τον ακριβή προσδιορισμό, πρέπει να εξετάσουμε λίγο την ετυμολογία.
Αρχικά, η λέξη «σκέπτομαι» εξέφραζε κυρίως την έννοια «αναζητώ με το βλέμμα, προσπαθώ να συλλάβω κάτι με τα μάτια». Προσέξτε το σημείο αυτό: δεν αναφερόταν στον απλό στοχασμό, αλλά σε ένα είδος ενεργού όρασης, διαφορετικής από αυτό που εκφράζουν τα ρήματα «ορώ», και «βλέπω».
Από εκεί προήλθαν και άλλες λέξεις, όπως σκοπός, σκοπεύω, σκόπιμος κ.λπ.
Αυτή ακριβώς η «ενεργή όραση», αφορά τον ενεργητικό ρόλο του παρατηρητή. Συνήθως «παρατηρητής» θεωρείται αυτός που δέχεται παθητικά τα ερεθίσματα. Συνήθως θεωρούμε τον παρατηρητή κάτι σαν «κάμερα» που απλώς καταγράφει ό,τι υπάρχει στο πεδίο αντίληψής του.
Ο Ναπολέων Χιλ, με τη λέξη «σκέπτομαι» αναλύει αυτό ακριβώς το είδος της ενεργού όρασης με το οποίο η πραγματικότητα γύρω μας δεν συλλαμβάνεται απλώς, αλλά διαμορφώνεται.
Ναι, διαμορφώνεται.
Θα μπορούσαμε εδώ να πούμε πολλά για τα σύγχρονα δεδομένα της κβαντικής φυσικής, για το πώς ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο, και άλλα πιο περίπλοκα, όπως το πείραμα της διπλής σχισμής, τη Γάτα του Σρέντινγκερ, την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης και άλλα αρκούντως δυσνόητα.
Δεν χρειάζεται, όμως, κάτι τέτοιο. Το «Σκέψου και Πλούτισε» δεν είναι σύγγραμμα ανώτερης φυσικής, αλλά ένα πρακτικό manual με οδηγίες που απευθύνονται σε κοινούς θνητούς σαν όλους εμάς, σε μέσους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους. Που θέλουν να πλουτίσουν…
Ωπ… άλλη μια παρεξήγηση μόλις έγινε εδώ!
Με τη λέξη «πλουτίζω» θα ήρθαν στον νου σας στοίβες χαρτονομισμάτων, χρυσάφι, κοσμήματα, πολυτελείς επαύλεις, κότερα και λιμουζίνες, έτσι δεν είναι; Όμως, ο «πλούτος» δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και αυτό, αλλά όχι μόνον αυτό.
Όπως εντοπίζει και ο ίδιος ο Χιλ, «τα πλούτη δεν αποτιμώνται πάντα σε χρήμα. Το χρήμα και τα υλικά αγαθά είναι απαραίτητα για τη σωματική και νοητική ελευθερία, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος πλούτος μπορεί να αποτιμηθεί μόνο ως διαρκείς φιλίες, αρμονικές οικογενειακές σχέσεις, συμπάθεια και κατανόηση μεταξύ συνεργατών και εσωτερική αρμονία που φέρνει τη γαλήνη του νου, μετρήσιμη μόνο με πνευματικούς όρους!
Όλοι όσοι διάβασαν, κατάλαβαν και εφάρμοσαν αυτή τη φιλοσοφία, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να προσελκύσουν και να απολαύσουν αυτήν την ανώτερη περιουσία που είναι πάντα –και θα είναι για πάντα– απρόσιτη σε όσους δεν είναι έτοιμοι».
Οπότε, έστω και με αυτά τα ολίγα που είπαμε, η φράση «Σκέψου και
Πλούτισε» αποκτά πλέον άλλη έννοια, έτσι δεν είναι;
Η βασική, θεμελιώδης και οικουμενική αλήθεια μπορεί να συνοψιστεί στην ακόλουθη πρόταση: «μπορώ να ελκύσω οποιαδήποτε δύναμη του Σύμπαντος εάν γίνω το κατάλληλο δοχείο, ή φορέας της, εάν εδραιώσω επαφή μαζί της και εάν διευθετήσω τις συνθήκες, έτσι ώστε αυτή να ρεύσει προς εμένα». Και συνεπακόλουθα, κάθε επιθυμητή μεταβολή απαιτεί το κατάλληλο είδος και βαθμό δύναμης, την κατάλληλη χειραγώγηση αυτής της δύναμης, με τον κατάλληλο τρόπο, προς το κατάλληλο αντικείμενο ή σκοπό. Αυτά μπορεί να μοιάζουν πολύ φιλοσοφικά και αόριστα, αλλά αποτελούν βασικές αρχές.
Άλλωστε, εάν σκεφτείτε, οτιδήποτε ανθρωποποίητο γύρω μας ξεκίνησε από μία σκέψη. Οποιαδήποτε εφεύρεση, οποιοδήποτε επίτευγμα, οποιοδήποτε απόκτημα, οποιοδήποτε αγαθό… Όλα ξεκίνησαν από μία σκέψη, από ένα όνειρο. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο: «Η βελανιδιά κοιμάται στο βελανίδι.
Το πουλί περιμένει στο αυγό, και στο ευγενικότερο όραμα της ψυχής, ένας ξύπνιος άγγελος ανασαλεύει. Τα όνειρα είναι τα φιντάνια της πραγματικότητας».
Βάλτε μαζί ένα ζευγάρι, έναν άντρα και μια γυναίκα που τους ενώνουν τα δεσμά της αγάπης. Μέσα σε εννέα μήνες, το κοινό τους όνειρο, η κοινή τους σκέψη, θα υλοποιηθεί με τη μορφή ενός νεογέννητου ανθρώπου…
Σκέψου και πλούτισε, λοιπόν… Στο βιβλίο αυτό ο Ναπολέων Χιλ αναλύει πρακτικά και δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς μπορείς να υλοποιήσεις τα όνειρά σου. Τα οποιαδήποτε όνειρά σου. Σε πρώτο επίπεδο μπορεί να αφορούν υλικό πλούτο. Και αυτό δεν είναι κακό. Άλλωστε, η υλική εξασφάλιση και η επίλυση των βασικών αναγκών αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να φτάσει κανείς παραπάνω.
Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, όπου ο υλικός πλούτος είναι είδος εν ανεπαρκεία, στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, όπου πλήθος συνανθρώπων μας αγωνίζονται ακόμα και για να τα βγάλουν πέρα…
Ας ξαναγυρίσουμε στο εξώφυλλο, τώρα που η παρεξήγηση λύθηκε.
«Σκέψου και Πλούτισε», λέει.
Μα είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Ναι, είναι!
NAPOLEON HILL
Σκέψου και Πλούτισε
Βιβλία, Βιβλία του Napoleon Hill€16.90