“Κακό είναι, απλούστατα, ό,τι μεγαλώνει την εντροπία του Κόσμου. Και αυτό το κακό δεν μπορεί ασφαλώς ούτε ν’ ανοίξει καμία πύλη, ούτε ν’ αναπτύξει οτιδήποτε μέσα στον άνθρωπο, αφού είναι από τη φύση του αυτό που αλλοτριώνει κάθε συνείδηση, αυτό που παγιώνει την πλαστή τάξη του σύμπαντος.”
~Jacques Lacarrière
Έχε υπόψη σου, όσο μελετάς το βιβλίο, πως η Φιλοσοφία του Νόμου, δεν προέκυψε ξαφνικά από το πουθενά, αλλά ούτε και δημιουργήθηκε μέσα σε δύο δεκαετίες, όσο δηλαδή χρειάστηκε ο συγγραφέας να γράψει το βιβλίο. Ο συγγραφέας χρειάστηκε περίπου είκοσι χρόνια για να αποτυπώσει τον Νόμο σε χαρτί, αλλά δεν τον δημιούργησε ο ίδιος, όπως συχνά του αρέσει να επαναλαμβάνει. Ο Napoleon Hill ήταν συνεχιστής και μαθητής μιας μεγάλης Σχολής ή Παράδοσης, κρίσιμης σημασίας και ρόλου στην ανθρώπινη Ιστορία. Μιας Παράδοσης που ξεκινά με την αυγή των μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Δύο κύρια χαρακτηριστικά αυτής της Παράδοσης είναι το αυτεξούσιο του ατόμου και η καλλιέργεια των δυνάμεων του νου.
Ο Χιλ υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ατόμου. Δεν υπάρχει επιτυχία, ούτε ευτυχία, όταν καταστρατηγούνται τα δικαιώματα αυτά. Στο κεφάλαιο της Πρωτοβουλίας και Ηγεσίας, γράφει πως, η Μέθοδος του Νόμου, συνιστά το είδος της ηγεσίας που οδηγεί στην αυτεξουσιότητα, στην ελευθερία, στην αυτοανάπτυξη, στη φώτιση και στη δικαιοσύνη. Στο κεφάλαιο του Συγκεκριμένου Κύριου Σκοπού, τονίζει συχνά πως,
επιτυχία είναι η ανάπτυξη της ισχύος με την οποία ο καθένας παίρνει ό,τι θέλει από τη ζωή, χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των άλλων.
Μάλιστα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν έχει πολιτική ή ηθική διάσταση, αλλά καθαρά οντολογική. Αυτό θα το δούμε κάποια στιγμή σε επόμενο κείμενο.
Όμως, το όραμα του Χιλ για το μέλλον τού είδους μας, είναι κάτι πολύ παραπάνω από τον σεβασμό των συνανθρώπων μας. Γράφει συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της Ορθής Σκέψης:
“Σε όλες αυτές τις ανακαλύψεις και την επικράτηση πάνω στην ύλη, είναι πραγματικά παράξενο που έχουμε πρακτικά παραμελήσει και παραβλέψει την πιο θαυμαστή από όλες τις δυνάμεις – τον ανθρώπινο νου!
Όλοι οι επιστήμονες που μελέτησαν τον ανθρώπινο νου συμφωνούν σε αυτό – πως ούτε καν την επιφάνεια δεν έχουμε ξύσει ακόμη, σε ό,τι αφορά τη μελέτη της θαυμαστής δύναμης που κείται σε λανθάνουσα κατάσταση στον νου του ανθρώπου περιμένοντας, όπως η βελανιδιά κοιμάται μέσα στο βελανίδι, να ξυπνήσει και να λειτουργήσει. Όσοι εκφράστηκαν πάνω στο θέμα είναι της γνώμης, ότι ο επόμενος μεγάλος κύκλος ανακάλυψης θα γίνει στο βασίλειο του ανθρώπινου νου.
Η πιθανή φύση αυτών των ανακαλύψεων έχει προταθεί, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πρακτικά σε κάθε μάθημα της Μεθόδου, ειδικά σε τούτο και στα επόμενα.”
Είναι αλήθεια πως ο Χιλ τοποθέτησε τον πήχη ψηλά για το ανθρώπινο είδος, όμως δεν το έκανε χωρίς να φροντίσει να παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και πρακτικό πλάνο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Η επιλογή είναι δική μας, είτε αφορά τον καθένα προσωπικά, είτε ως σύνολο.
~Πασχάλης Καράμπελας, σύμβουλος έκδοσης
? Δείτε επίσης: Η Επιστήμη και η Τέχνη της Επίτευξης: Ιστορία
? Δείτε επίσης: Η Επιστήμη και η Τέχνη της Επίτευξης: Γνώση
? Δείτε επίσης: Η Επιστήμη και η Τέχνη της Επίτευξης: Emerson