Η ηλεκτρική ενέργεια έχει τη δύναμη να ορίζει τη ζωή και τον θάνατο.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η αποκάλυψη αυτής της δύναμης της Φύσης θα αποτελέσει ένα γρίφο τόσο δελεαστικό, όσο και επικίνδυνο. Τεράστιες περιουσίες, οικονομικά συμφέροντα και λαμπρά μυαλά θα κονταροχτυπηθούν και θα αναλωθούν σε διαμάχες για τον έλεγχο της δύναμης του ηλεκτρισμού. Ο Τόμας Έντισον και ο Νίκολα Τέσλα, δύο εφευρέτες με αντικρουόμενο όραμα για το μέλλον, θα βρεθούν τότε σε μια πορεία σύγκρουσης μεταξύ τους και με την Ιστορία. Το αποτέλεσμα της μεταξύ τους σύγκρουσης θα ονομαστεί «Πόλεμος των Ρευμάτων» (War of the Currents). Ένας επικός και αρχετυπικός πόλεμος για τον έλεγχο της ηλεκτροδότησης του σύγχρονου κόσμου. Ήταν ο πρώτος τεχνολογικός εμπορικός πόλεμος της σύγχρονης ιστορίας και αποτέλεσε αρχέτυπο όλων των εμπορικών πολέμων που θα ακολουθούσαν ως την εποχή μας.
Στα τέλη του 19ου στην Αμερική κρίθηκε, όχι μόνον η εξέλιξη του 20ού αιώνα, αλλά και το μέλλον του κόσμου μας. Ειδικότερα η δεκαετία του 1890 ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του αμερικανικού καπιταλισμού, ο οποίος ξεπέρασε δημιουργικά τα αλλεπάλληλα σοκ των οικονομικών κρίσεων της δεκαετίας του 1880, και βάδιζε πλέον σε στέρεο έδαφος εδραιώνοντας έναν παγκόσμιο οικονομικό ρόλο. Τη δεκαετία του 1890 η Αμερική ξεπέρασε οικονομικά την αποικιοκρατική Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε υπό τον έλεγχό της το 1/3 των εδαφών του πλανήτη μας, και έγινε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, σε όρους ΑΕΠ, βιομηχανικής παραγωγής, εξαγωγών, αλλά και πιστώσεων. Χρειαζόταν απλώς μια αφορμή ή μια πολιτική απόφαση για να μετατραπεί η Αμερική από παγκόσμια οικονομική δύναμη σε στρατιωτική υπερδύναμη, πράγμα που συνέβη με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Εκ πρώτης όψεως επρόκειτο για ένα πραγματικό «οικονομικό θαύμα», το οποίο δημιουργήθηκε από την εργασία εκατομμυρίων φτωχών μεταναστών που είχαν την τύχη να πέσουν πάνω σ’ αυτό τον πακτωλό ευκαιριών με τη μορφή της αμερικανικής ηπείρου. Καθόλου αμελητέα ήταν βέβαια και η συνεισφορά των εκατομμυρίων Αφρικανών σκλάβων, αλλά και ο τεράστιος φυσικός πλούτος που έκρυβε αυτή η αχανής και εύφορη γη που κυριολεκτικά εκλάπη από τους αυτόχθονες Ινδιάνους.
Υπήρχε ωστόσο κι ένας άλλος παράγοντας. Οι συνθήκες και το περιβάλλον του ελεύθερου ανταγωνισμού εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ ευνοούσαν τόσο τη βιομηχανική παραγωγή, όσο και τις καινοτομίες και τις εφευρέσεις, και έτσι η νεότευκτη αυτή χώρα άρχιζε να μαζεύει τα «καλύτερα μυαλά» απ’ όλη την Ευρώπη. Ήδη, πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αμερικανοί λάτρευαν τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες, που ήταν οι νέοι τους ήρωες. Καθόλου παράξενο για μια ήπειρο που ήταν μια εφεύρεση από μόνη της. Την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος αλλά, παρά τους ιθαγενείς κατοίκους και πολιτισμούς που είχε, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές και άποικοι την επινόησαν κυριολεκτικά από την αρχή, χαρακτηρίζοντάς τη Νέο Κόσμο και Γη της Επαγγελίας, όπου όλα όσα μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου θα μπορούν να πραγματωθούν.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Στάμκου ΤΕΣΛΑ VS ΕΝΤΙΣΟΝ, Η Σύγκρουση που άλλαξε τον κόσμο.
Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτεις είναι το μυαλό σου.
Αξιοποίησέ το και σκηνοθέτησε τη ζωή σου!