Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια σαφής αλληλεπίδραση μεταξύ των γνωσιακών, των συναισθηματικών και των συμπεριφορικών εκδηλώσεων της αυτοεικόνας.
Όπως το περιέγραψε παραστατικά η Άννα Κονκουρή,
“Η αυτοεικόνα είναι το λέλουδο εκείνο που ευδοκιμεί και καλλιεργείται στο ευτυχές σημείο τομής τριών εύφορων κύκλων: του ‘λογικού’, του ‘συναισθηματικού’ και του ‘συμπεριφορικού’.
Για να βελτιωθεί η αυτοεικόνα ενός ατόμου, είναι αναγκαίο να γίνουν εντατικές ‘γεωργικές’ εργασίες και στους τρεις… αγρούς, εξίσου”. Συνεπώς, απαιτούνται λογικές και θετικές σκέψεις, όμορφα και υγιή συναισθήματα, αλλά και ανάλογες ενέργειες.
Ποιο είναι το προφίλ ενός ατόμου με αυτοεκτίμηση; Το άτομο με καλή αυτοεικόνα γνωρίζει ότι θα κάνει το καλύτερο που μπορεί σε κάθε περίσταση και ότι αυτό θα είναι ικανοποιητικό. Και θα το επιχειρήσει. Παρακάτω περιγράφονται κάποιες ιδέες-προτάσεις με στόχο τη βελτίωση της εικόνας που έχετε για τον εαυτό σας.
Δημιουργήστε μια λίστα προτερημάτων σας: σε ποιους τομείς/ δραστηριότητες είστε καλοί; Κάποιος είπε χαρακτηριστικά, “Εάν τα άτομα που ανησυχούν για τα ελαττώματά τους, αναλογίζονταν τα προσόντα που διαθέτουν και τα ‘πλούτη’ τους, θα σταματούσαν να ανησυχούν”.
Μην ελαχιστοποιείτε ή θεωρείτε ασήμαντες τις επιτυχίες σας και μην τις αρνείστε στον εαυτό σας. Δημιουργήστε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο κατάλογο των επιτυχιών σας. Τι έχετε κατορθώσει τα τελευταία χρόνια; Αναγνωρίστε τα μεγάλα και τα μικρά έργα που διεκπεραιώνετε καθημερινά, αλλά και τις προσπάθειες–επιτυχείς ή ανεπιτυχείς–που κάνετε, για να τα πραγματοποιήσετε. Αφιερώστε ένα λεπτό κάθε πρωί, για να σκεφτείτε μία επιτυχία σας.
Τσακώστε επιτέλους τον εαυτό σας να κάνει κάτι σωστό και παινέψτε τον! Μη θυμάστε μόνο τα λάθη σας και μην επικεντρώνεστε μόνο σ’ αυτά.
Ανταμείβετε κάπου-κάπου–όταν, για παράδειγμα, εργάζεστε σκληρά–τον εαυτό σας.
Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα, ικανοποιημένοι, επιτυχημένοι.
Αλλάξτε τον εσωτερικό σας διάλογο και εργαστείτε με στόχο να μειώσετε τις αρνητικές δηλώσεις που χρησιμοποιείτε, αντικαθιστώντας τις με θετικές. Μιλήστε όμορφα, γλυκά και τρυφερά στον εαυτό σας. Κανακέψτε τον! Έναν τον έχετε! Όπως λέει ο D. Waitley, ο σπουδαιότερος διάλογος είναι αυτός που έχουμε καθημερινά με τον εαυτό μας. Συνεπώς, όταν μιλάτε στον εαυτό σας, προσέξτε… τι του λέτε!
Παράλληλα, εκτιμήστε τις φιλοφρονήσεις που σας προσφέρουν. Μην αγνοείτε τη θετική ενίσχυση των συναδέλφων ή του διευθυντή σας. Απαντήστε σε όλα τα κομπλιμέντα με ένα χαμογελαστό “ευχαριστώ”. Πιστέψτε ότι είστε πραγματικά σημαντικός/-ή για την ομάδα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ Άγγελου Ροδαφηνού “Οι Ηλίθιοι είναι Ανίκητοι”