NAPOLEON HILL
Όσοι έχουν πετύχει πολλά ξέρουν πως, σε μια ζωή γεμάτη αντιξοότητες και αναποδιές, η πραγματική αίσθηση επίτευξης δεν βρίσκεται στην υλοποίηση του στόχου αλλά στη θέληση να συνεχίζεις ενώ η αποτυχία σού τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια σου.
Αυτό ακριβώς έγινε το 1927, όταν ο Ναπολέων Χιλ βρέθηκε σε αδιέξοδο. Έναν χρόνο πριν, μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον είχε παραλύσει ψυχικά και πνευματικά. Η ήττα δεν του ήταν διόλου άγνωστη, αλλά τούτη τη φορά συνειδητοποιούσε ότι βρισκόταν παγιδευμένος σε ένα τέλμα…
Σαράντα τέσσερα χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 1883, ο Όλιβερ Ναπολέων Χιλ γεννήθηκε σε μια μικρή κωμόπολη της Βιρτζίνια. Ο Ναπ, όπως τον φώναζαν, ήταν μόνο δέκα χρονών όταν η μητέρα του πέθανε. Ο πατέρας του έβρισκε ολοένα και πιο δύσκολο να τιθασέψει τον μικρό, που είχε για είδωλό του τον θρυλικό παράνομο Τζέσε Τζέιμς, κυκλοφορούσε με ρεβόλβερ και τρομοκρατούσε τους γείτονες. Όμως, όταν ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε, η νέα του γυναίκα, η Μάρθα, «έστρωσε» για τα καλά τον ατίθασο Ναπ: τον ενθάρρυνε να διοχετεύσει την ενέργειά του με δημιουργικό τρόπο –στη συγγραφή. Του υποσχέθηκε μια γραφομηχανή, εάν αυτός παρατούσε το ρεβόλβερ. «Εάν γίνεις καλός στο γράψιμο, όσo καλός είσαι και με το όπλο»,του είπε, «τότε μπορείς να γίνεις πλούσιος, διάσημος και γνωστός σε όλο τον κόσμο». Ο μικρός πείστηκε.
Στα δεκαπέντε του έγινε ρεπόρτερ σε μερικές τοπικές εφημερίδες και αργότερα σε ένα περιοδικό. Η πρώτη του σημαντική συνέντευξη ήταν με τον τότε πλουσιότερο Αμερικανό, τον 73χρονο μεγιστάνα της χαλυβουργίας και φιλάνθρωπο Άντριου Κάρνεγκι. Η συνέντευξη αυτή άλλαξε τη ζωή του Ναπ.
«Είναι κρίμα», είπε ο Κάρνεγκι, «που κάθε νέα γενιά πρέπει να μαθαίνει τον δρόμο προς την επιτυχία με δοκιμές και λάθη, ενώ οι αρχές της επιτυχίας είναι σαφέστατες και συγκεκριμένες». «Αυτό που χρειάζεται», είπε, «είναι η διατύπωση μιας “φιλοσοφίας της επίτευξης”, μια κατάστρωση των κανόνων της επιτυχίας, η οποία θα χρησίμευε ως πηγή έμπνευσης».
Ο Κάρνεγκι απηύθυνε μια πρόκληση στον νεαρό Χιλ: αφιέρωσε τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής σου στο να καταγράψεις και να τεκμηριώσεις τα στοιχεία αυτής της φιλοσοφίας της επιτυχίας και θα γίνεις ένας από τους πιο πλούσιους και διάσημους ανθρώπους της εποχής σου. Ο νεαρός δέχτηκε την πρόκληση. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ανάμεσα σε κάμποσες επιχειρηματικές προσπάθειες και έναν γάμο, βάλθηκε να υλοποιήσει το σχέδιο.
Άντριου Κάρνεγκι, 1905.
«Είναι κρίμα», είπε ο Κάρνεγκι, «που κάθε νέα γενιά πρέπει να μαθαίνει τον δρόμο προς την επιτυχία με δοκιμές και λάθη, ενώ οι αρχές της επιτυχίας είναι σαφέστατες και συγκεκριμένες».
Άντριου Κάρνεγκι, 1905.
Το 1908, ενώ ζούσε στην Ουάσινγκτον, ο Χιλ έβαλε αγγελία στην εφημερίδα ζητώντας γνωριμία «για αμοιβαία φιλία με προοπτική τον γάμο». Μια κοπέλα ανταποκρίθηκε. Όμως, όταν ο Χιλ πήγε σπίτι της, αυτή που του τράβηξε την προσοχή ήταν η ξαδέλφη της! Με το που γνώρισε τον Χιλ, η Φλόρενς Ελίζαμπεθ Χόρνορ αποφάσισε ότι ήθελε να τον παντρευτεί –κάτι που έγινε το 1910. Δεκατρείς μήνες αργότερα γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, ο Τζέιμς. Το 1912 ήρθε ο δεύτερος, ο Ναπολέων Μπλαιρ και το 1918 ένας τρίτος, ο Ντέιβιντ.
Ο Ναπολέων Χιλ αγαπούσε την οικογένειά του. Όμως, στα τέλη του 1912, πιστεύοντας ότι έπρεπε να κυνηγήσει το όνειρο της επιτυχίας, μετακόμισε στο Σικάγο αφήνοντας πίσω γυναίκα και παιδιά. Τα επόμενα 17 χρόνια θα περνούσε ελάχιστο χρόνο με τη Φλόρενς και τους γιους του. Στο Σικάγο δούλεψε ως διαφημιστής, ως καταστηματάρχης και καθηγητής μάρκετινγκ δι’ αλληλογραφίας. Όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χιλ έγραψε στον πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Δεν του ήταν άγνωστος: του είχε πάρει συνέντευξη πριν χρόνια, όταν ο Ουίλσον ήταν πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Πράγματι, ο Ουίλσον ανέθεσε στον Χιλ τη συγγραφή προπαγάνδας.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο Ναπολέων Χιλ ήταν πια σίγουρος ότι έπρεπε να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Συνεργαζόμενος με έναν μεγάλο τυπογράφο του Σικάγου, εξέδωσε το περιοδικό Hill’s Golden Rule με αντικείμενο όσα είχε μάθει από την έρευνά του. Το περιοδικό έγινε αμέσως ανάρπαστο. Η φήμη του Χιλ απογειώθηκε.
Το 1920 πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία διαλέξεων σε όλες τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ρήξη με τον συνεργάτη του τον έκανε να χάσει τον έλεγχο του περιοδικού. Όμως ο Χιλ δεν το έβαλε κάτω. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου βρήκε χρηματοδότη για το Napoleon Hill’s Magazine, περιοδικό που αποδείχθηκε πιο επιτυχημένο από το προηγούμενο. Για μια ακόμα φορά, όμως, η επιτυχία δεν κράτησε πολύ και το περιοδικό έκλεισε.
Ο ακατάβλητος Χιλ μετακόμισε στο Οχάιο, όπου αγόρασε και λειτούργησε ένα επιχειρηματικό κολέγιο. Εκεί συνάντησε τον Ντον Μέλετ, εκδότη εφημερίδας, ο οποίος τον έπεισε να εκδώσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στους «νόμους της επιτυχίας» που ερευνούσε τόσα χρόνια.
Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, 1913.
Τόμας Έντισον, 1901.
Συναντήθηκε και συνομίλησε με προσωπικότητες όπως ο Θίοντορ Ρούζβελτ, ο Τόμας Έντισον, ο Τζον Ροκφέλερ, ο Χένρι Φορντ, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και δεκάδες άλλοι.
Αναζωογονημένος έφυγε για τη Φιλαδέλφεια αναζητώντας εκδότη για το βιβλίο. Τελικά, μετά από πολλές απορρίψεις, ένας εκδότης του Κονέκτικατ δέχτηκε να εκδώσει τους οκτώ τόμους του Νόμου της Επιτυχίας. Το έργο του κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1928 και έκανε αίσθηση. Το χρήμα άρχισε να ρέει.
Την επόμενη χρονιά, η οικογένεια επανενώθηκε. Ο Χιλ αγόρασε μια έπαυλη στα Όρη Κάτσκιλ και ένα κτήμα 2.400 στρεμμάτων, στο οποίο σκόπευε να ιδρύσει μια σχολή όπου θα διδάσκονταν οι Νόμοι της Επιτυχίας. Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Στα τέλη του 1929 το Μεγάλο Κραχ συνέτριψε τα όνειρα του Χιλ. Το χρήμα στέρεψε, η έπαυλη χάθηκε και το όνειρο της σχολής έσβησε.
Παρ’ όλα αυτά, το πάθος του να διαδώσει το «ευαγγέλιο της ελπίδας» στη ζοφερή εποχή της Οικονομικής Κρίσης, τον δραστηριοποίησε. Ο πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ του ζήτησε να συμμετάσχει στο επιτελείο της Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Αυτό σήμαινε ότι θα εγκατέλειπε ξανά γυναίκα και παιδιά. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει. Το 1935 ο Χιλ και η Φλόρενς πήραν διαζύγιο.
Το 1937 ο Χιλ ξεκίνησε πάλι τις διαλέξεις. Στις αρχές της χρονιάς, γνώρισε την 29χρονη Ρόζα Λι Μπίλαντ, την οποία και παντρεύτηκε μερικούς μήνες μετά. Οι δυο τους δούλεψαν σκληρά σε ένα χειρόγραφο που, μετά από πολλές περιπέτειες και αλλαγές τίτλων, εκδόθηκε ως Think and Grow Rich. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε τρεις εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της Οικονομικής Κρίσης είχαν πουληθεί ένα εκατομμύριο αντίτυπα! Σήμερα θεωρείται ως το σημαντικότερο βιβλίο αυτοβελτίωσης όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια κόπιες!
Όμως, η συνεργασία με τον Μέλετ αποδείχθηκε επικίνδυνη για έναν άλλον λόγο. Ήταν η εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και η εγκληματικότητα είχε φτάσει στα ύψη. Ο Μέλετ αποκάλυψε στην εφημερίδα του ότι η τοπική αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια στους γκάνγκστερ που πουλούσαν ναρκωτικά και παράνομο πιοτό. Ο Χιλ πήγε στον κυβερνήτη της πολιτείας και ζήτησε να γίνει έρευνα. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και τον Ιούλιο του 1926 ο Μέλετ δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του. Οι γκάνγκστερ είχαν βάλει στο μάτι και τον Χιλ. Από καθαρή τύχη τη γλίτωσε, όταν το αμάξι του χάλασε και δεν πήγε σπίτι του τη νύχτα που του είχαν στήσει ενέδρα να τον δολοφονήσουν. Μαθαίνοντας τα νέα της δολοφονίας του Μέλετ και δεχόμενος μια ανώνυμη προειδοποίηση να φύγει από την πόλη, ο τρομοκρατημένος Χιλ κατέφυγε στη Δυτική Βιρτζίνια.
Ήταν ακόμα ένα πισωγύρισμα. Παρότι ο Ναπολέων Χιλ είχε βιώσει πολλές φορές την ήττα και την είχε ξεπεράσει, τούτη τη φορά έκανε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναβρεί τον δρόμο του, παλεύοντας με την απελπισία και την κατάθλιψη. Και βρήκε τελικά σανίδα σωτηρίας: αφοσιώθηκε στο να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει κάποτε στον Άντριου Κάρνεγκι. Θα τελείωνε τη δουλειά που είχε αρχίσει πριν τόσα χρόνια.
Όμως τα πισωγυρίσματα δεν είχαν τελειώσει. Το 1940, παρότι το ζευγάρι είχε συγκεντρώσει μεγάλη περιουσία, οι συνεχείς διαφωνίες οδήγησαν σε διαζύγιο. Ακόμα χειρότερα για τον Χιλ, με την προγαμιαία συμφωνία που είχαν συνάψει, η Ρόζα κρατούσε ουσιαστικά όλα τα δικαιώματα του Think and Grow Rich. Κι έτσι, μετά από μια ζωή σκληρής δουλειάς, ο 57χρονος πλέον Χιλ ξεκινούσε για μια ακόμα φορά από την αρχή…
Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Ναπολέων Χιλ είχε ζήσει με την ακλόνητη πεποίθηση ότι κάθε αποτυχία ήταν στην πραγματικότητα «μεταμφιεσμένη ευλογία». Έτσι, μετά την τελευταία του απογοήτευση, έκανε μια γνωριμία που θα τον βοηθούσε σημαντικά. Γνώρισε τη 47χρονη Άννι Λου Νόρμαν, μια μορφωμένη γυναίκα που εργαζόταν σε έναν εκδοτικό οίκο. Η φιλία κατέληξε σε γάμο το 1943. Το ζευγάρι μετακόμισε στην Καλιφόρνια και ο Χιλ ξεκίνησε πάλι τις περιοδείες των διαλέξεων.
Μια διάλεξη έφερε τον Χιλ στο Σικάγο, όπου ένας μεγιστάνας του τομέα των ασφαλειών επιθυμούσε διακαώς να τον γνωρίσει. Ο Κλέμεντ Στόουν πάλευε να τα βγάλει πέρα την εποχή της Οικονομικής Κρίσης και εμπνεύστηκε διαβάζοντας το Think and Grow Rich. Εντυπωσιάστηκε τόσο, που αγόρασε ένα αντίτυπο για κάθε υπάλληλό του. Η εταιρεία απογειώθηκε και ο Στόουν συγκέντρωσε μια περιουσία.
Οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι και το 1952, ο 69χρονος πλέον Χιλ έγινε επιχειρηματικός συνέταιρος του Στόουν. Η συνεργασία οδήγησε σε μια πληθώρα βιβλίων, διαλέξεων, μαθημάτων και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Το 1954 ίδρυσαν τη Success Unlimited, ενώ συνέγραψαν μαζί και ένα βιβλίο, το Success Th rough a Positive Mental Attitude, που το 1960 θα γινόταν μπεστ σέλερ.
Τόμας Έντισον – Ναπολέων Χιλ.
Η πολυτάραχη και άκρως δημιουργική ζωή του Ναπολέοντα Χιλ θα τερματιστεί το 1970. Μετά τον θάνατό του, η Άννι Λου όρισε τον Κλέμεντ Στόουν διευθυντή του Napoleon Hill Foundation –το οποίο συνεχίζει το έργο του πρωτοπόρου Ναπ ως τις μέρες μας.
Έξι δεκαετίες πριν, ο Άντριου Κάρνεγκι είχε απευθύνει τη σημαδιακή του πρόκληση στον νεαρό Χιλ: «Θέλω να σημειώσεις αυτά που θα πω: ‘‘Άντριου Κάρνεγκι, όχι μόνο θα καταφέρω να ισοφαρίσω τη δική σου επιτυχία, αλλά θα σε ξεπεράσω κιόλας’’». Ο Ναπολέων άφησε το μολύβι του και διαμαρτυρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ούτε κατά διάνοια εφικτό. Ο Κάρνεγκι κοίταξε τον νεαρό δημοσιογράφο κατάματα και είπε: «Ξέρω, φυσικά, ότι δεν θα τα καταφέρεις… εκτός εάν το πιστέψεις. Εάν το πιστέψεις, θα τα καταφέρεις».
Σήμερα, χιλιάδες βιβλία αναφέρουν τον Ναπολέοντα Χιλ, τις διδαχές και τα ρητά του. Αναμφίβολα, ο Χιλ είναι μακράν ο επηρεαστικότερος συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας.
Ο Ναπολέων Χιλ μπορεί να μην συσσώρευσε την κολοσσιαία περιουσία του Κάρνεγκι. Όμως, εάν η επιρροή του μπορούσε να αποτιμηθεί σε χρυσάφι, θα την είχε ξεπεράσει προ πολλού. Ο τεράστιος πλούτος του Χιλ είναι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που, χάρη στις διδασκαλίες του, βρήκαν την επιτυχία και τον σκοπό της ζωής τους.
Η φιλοσοφία του επηρέασε πολλούς επιτυχημένους της εποχής μας, όπως οι Μπιλ Γκέιτς, Μάικλ Τζόρνταν, Ουίλ Σμιθ, Μπρους Λι, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι και πολλοί άλλοι. Και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αμέτρητους άλλους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα γεννηθεί!
NAPOLEON HILL
Ο Ναπολέων Χιλ έχει γράψει μια σειρά επιτυχημένων βιβλίων αυτοβοήθειας, με πρώτο τον Νόμο της Επιτυχίας, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά τη ραχοκοκκαλιά των επόμενων βιβλίων του:
- 1928
The Law of Success
- 1930
The Magic Ladder To Success
- 1937
Think and Grow Rich
- 1938
Outwitting the Devil
- 1939
How to Sell Your Way through Life
- 1945
The Master-Key to Riches
- 1953
How to Raise Your Own Salary
- 1959
Success Through a Positive Mental Attitude
with W. Clement Stone
- 1967
Grow Rich!: With Peace of Mind
- 1970
Succeed and Grow Rich Through Persuasion
- 1971
You Can Work Your Own Miracles