mageia-katastaseis
Όταν μιλάμε για αλλαγές στην επαγγελματική ή στην προσωπική μας ζωή, πρακτικά αυτό που εννοούμε είναι η μετάβαση από την παρούσα κατάσταση σε μία επιθυμητή κατάσταση. Ως πρόβλημα ορίζεται συνήθως η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων. Όταν δηλαδή ορίζουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για κάτι στο μέλλον, πρακτικά έχουμε δημιουργήσει ένα πρόβλημα στο παρόν (δηλαδή πώς θα πρέπει να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα). Αντίθετα, κάθε πρόβλημα που έχουμε στο παρόν, μπορεί να αλλάξει σε ένα αποτέλεσμα επιθυμητό η όχι για το μέλλον.
Η συμπεριφορά μας, οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας θα είναι διαφορετικά στην παρούσα κατάσταση που βρισκόμαστε από ότι στην επιθυμητή κατάσταση. Για να μετακινηθούμε ομαλά από τη μία στην άλλη, χρειαζόμαστε τις κατάλληλες βάσεις. Μία από αυτές είναι το κίνητρο. Θα πρέπει δηλαδή να τρέφουμε μεγάλη επιθυμία ως προς το να μετακινηθούμε στην επιθυμητή κατάσταση, προκειμένου να λειτουργήσει ως παράγοντας δραστηριοποίησης. Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι προς στο στόχο μας και να μην επιτρέπουμε σε εξωτερικούς παράγοντες να μας επηρεάζουν. Θα πρέπει να θέλουμε να κάνουμε το ταξίδι της μετάβασης και να πιστέψουμε ότι ο στόχος και ο προορισμός είναι κάτι θεμιτό και άξιο επιτυχίας.
Μια άλλη συμβουλή που έλαβα κάποτε από ένα φίλο του χώρου, είναι να μετατρέπουμε τις λέξεις και τη σημασία που έχουμε μάθει να τις δίνουμε στο μυαλό μας. Στην προκειμένη περίπτωση, για την ομαλή και δίχως προβλήματα μετάβασή μας από τη μία κατάσταση σε μια άλλη, η συμβουλή του ήταν να αντικαταστήσω τη λέξη «πρόβλημα» με τη λέξη «πρόκληση». Έτσι, κάθε πρόκληση που θα προκύπτει στη διαδρομή μας θα την αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και θα μας παρέχει σε μεγαλύτερο βαθμό το συναίσθημα της ικανοποίησης. Η μετάβαση, λοιπόν, από μια κατάσταση σε μια επιθυμητή νέα κατάσταση, όχι μόνο μας οδηγεί σε έναν καλύτερο προορισμό (εφόσον είναι δική μας η επιλογή), αλλά, παράλληλα, μας παρέχει την ικανοποίηση και το σθένος του ότι έχουμε φέρει εις πέρας οποιαδήποτε πρόκληση βρέθηκε στον δρόμο μας. Και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη σε μετέπειτα στάδια της ζωής μας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο Η μαγεία του ανθρώπινου μυαλού)

Αφήστε μια απάντηση

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ