o-nomos-tis-epitixias-allagi-zois1

Πώς γίνονται οι μεγάλες περιουσίες;

Ο Κάρνεγκι πέθανε αφήνοντας περιουσία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και έχοντας ξοδέψει πολλά εκατομμύρια.

Χιλιάδες άνθρωποι ζήλεψαν τα εκατομμύρια του Κάρνεγκι. Ακόμα περισσότεροι σπαζοκεφάλιασαν προσπαθώντας να σκαρφιστούν κάποιο πλάνο με βάση το οποίο να φτιάξουν περιουσία σαν και εκείνη που κατείχε ο Κάρνεγκι.

Θα σου διηγηθώ πώς ο Κάρνεγκι έφτιαξε την περιουσία του. Ίσως σου δώσει μια ιδέα που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις τη δική σου.

Καταρχάς, είναι καλό να έχεις υπόψη σου ότι ο Κάρνεγκι δεν διέθετε περισσότερες ικανότητες απ’ αυτές ενός μέσου ανθρώπου. Δεν ήταν μεγαλοφυΐα, και δεν έκανε τίποτα που δεν θα μπορούσε να επαναλάβει ο οποιοσδήποτε.

 

Ο Κάρνεγκι συγκέντρωσε τα εκατομμύριά του επιλέγοντας, συνδυάζοντας και διαχειρίζοντας τα μυαλά άλλων! Νωρίς στη ζωή συνειδητοποίησε ότι ένα εγχείρημα σαν τη χαλυβουργία απαιτούσε πολύ περισσότερο ταλέντο απ’ όσο κατέχει ένας άνθρωπος. Συνειδητοποίησε επίσης ότι οι περισσότερες βιομηχανίες και επιχειρήσεις απαιτούν τουλάχιστον δύο τύπους ανθρώπων: τον φροντιστή και τον προωθητή. Ο Κάρνεγκι επέλεγε τους ανθρώπους που ήθελε, τους οργάνωνε, τους κατεύθυνε και τους κρατούσε ενθουσιώδεις και πρόθυμους να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες. Τους έβαζε να συνεργαστούν μεταξύ τους και μαζί του.

Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει περιουσία σαν του Κάρνεγκι χωρίς τη χρήση των μυαλών άλλων ανθρώπων. Το ποσό που μπορεί να παράγει, συγκεντρώσει και κατέχει ένα μόνο μυαλό, δρώντας ανεξάρτητα, είναι συγκριτικά μικρό. Αλλά το ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει και να ελέγξει το ένα μυαλό όταν δρα σε αρμονία με άλλους καλά οργανωμένους νόες, είναι πρακτικώς απεριόριστο.

Εάν θες να γίνεις πλούσιος, μάθε πώς να προσελκύεις άνδρες και γυναίκες που έχουν εκείνο που εσύ δεν κατέχεις από πλευράς νοητικής δυνατότητας. Εάν είσαι ο τύπος του προωθητή, επίλεξε τους συνεργάτες σου έτσι, ώστε κάποιοι από αυτούς τουλάχιστον να ανήκουν στον τύπο του φροντιστή.

Μια καλά ισορροπημένη συνεργασία ή οργάνωση ανθρώπων, προκειμένου να είναι επιτυχής, πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που να κατέχουν όλες τις, ουσιαστικές για την επιτυχία, ιδιότητες.

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν περιουσία, αλλά δεν μπορούν να τη συντηρήσουν. Άλλοι μπορούν να τη συντηρήσουν, αλλά δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Οι δύο τύποι, συνεργαζόμενοι αρμονικά, μπορούν και να αποκτήσουν και να συντηρήσουν.

Πολλές φορές μια επιχείρηση έχει αναπτυχθεί ελαττωματικά και τελικά χρεοκοπήσει για κανέναν άλλο λόγο, εκτός του ότι υφίστατο διαχείριση από άτομα που διέθεταν πολύ από το ένα ταλέντο και ελάχιστο ή καθόλου από τα άλλα. Η επιχείρηση απαιτεί κάτι περισσότερο από κεφάλαια για να πετύχει. Απαιτεί καλοϊσορροπημένα μυαλά, καμωμένα από διάφορες αναλογίες φροντιστή/προωθητή.

 

Η σπουδαιότερη περίοδος της ιστορίας.

Η εποχή μας δεν είναι για εκείνον που πιστεύει μόνο ό,τι καταλαβαίνει. Ούτε είναι ευνοϊκή εποχή για το άτομο που αμφιβάλλει για την ικανότητα του ανθρώπινου νου να αγναντεύει πέρα από την κουρτίνα του χρόνου στις διάφορες εποχές και να βλέπει εκεί την καλλιγραφία της φύσης.

Η φύση αποκαλύπτει τα μυστικά της σε όποιον θέλει να τα δει. Δεν χρησιμοποιεί πια τους κεραυνούς για να τρομάξει την ανίδεη, δεισιδαιμονική ανθρωπότητα. Αυτή η δύναμη έχει τώρα τιθασευτεί. Ωθεί τα τραίνα, ετοιμάζει το γεύμα μας, θέτει σε κίνηση τους τροχούς της βιομηχανίας και μεταφέρει τον ψίθυρο της φωνής μας γύρω από τη γη μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Ο ηλεκτρισμός είναι ακριβώς η ίδια δύναμη που ήταν πριν από τριακόσια χρόνια, τότε όμως δεν γνωρίζαμε τίποτα γι’ αυτόν πέρα από το ότι πιστεύαμε ότι ήταν μόνο καταστροφικός! Δεν γνωρίζαμε ότι κάποια μέρα θα γινόταν ο μεγαλύτερος υπηρέτης του ανθρώπου, εκτελώντας υπάκουα όλες τις εντολές του. Δεν κατανοούσαμε τον ηλεκτρισμό. Συνεπώς, δεν κάναμε καμία προσπάθεια να τον τιθασέψουμε μέχρι πρόσφατα. Τώρα, συγκριτικά, δεν γνωρίζουμε πολλά για τον ηλεκτρισμό, αλλά αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε και αυτό είναι ένα βήμα προς την ανακάλυψη της φύσης του και του τι θα μπορεί να κάνει όταν μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν.

Σήμερα ο ηλεκτρισμός μεταφέρει την ανθρώπινη φωνή γύρω από τη γη. Μια μέρα θα μεταφέρει το ανθρώπινο σώμα οπουδήποτε με ταχύτητα ανονείρευτη. Η δική μας μέθοδος τιθάσευσης του ηλεκτρισμού είναι σήμερα πολύ πρωτόγονη. Θα μάθουμε πώς να χειραγωγούμε, ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αυτήν την οικουμενική ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας τόσο απλής, όσο εκείνης με την οποία αντλούμε σήμερα νερό από τη βρύση, χάρη στη βοήθεια της βαρύτητας.

Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες του ηλεκτρισμού;

Πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το τεράστιο απόθεμα ενέργειας και να το χρησιμοποιούμε κατά βούληση;

Μπορούμε να το κάνουμε μέσω πειραματισμού –μέσω της χρήσης της φαντασίας! Σαφώς σήμερα είναι η εποχή της φαντασίας, της έρευνας και του πειράματος. Η ανθρώπινη φυλή έχει αρχίσει να αποτινάζει τα δεσμά του φόβου και της αμφιβολίας και να αδράχνει τα εργαλεία της προόδου που κείτονταν στα πόδια της στη διάρκεια των αιώνων.

Το παρόν είναι η πλέον θαυμαστή εποχή στην ιστορία του ανθρώπινου γένους –θαυμαστή όχι μόνο σε ό,τι αφορά την τεχνολογική της ανάπτυξη, αλλά και την νοητική της ανάπτυξη. Δεν ανακαλύψαμε μόνο πώς να πετάμε στον αέρα, να κολυμπάμε στα βάθη του ωκεανού και να μιλάμε με την άλλη άκρη της γης, αλλά ανακαλύψαμε την αιτία όλων αυτών των επιτευγμάτων –τον ανθρώπινο νου!

Τα τελευταία πενήντα χρόνια ήταν η πλέον δραστήρια περίοδος στην ιστορία του κόσμου σε ό,τι αφορά τις ανακαλύψεις μέσω της επιστήμης. Τα επόμενα πενήντα χρόνια μάλλον θα μας πάνε ακόμα πιο μπροστά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου νου απ’ όσο τα προηγούμενα πενήντα μας πήγαν μπροστά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της φυσικής και των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

 

Σταμάτα να τσακώνεσαι με τους συνανθρώπους σου.

Ο χρόνος και η ενέργεια που σπαταλάμε για να ανταποδίδουμε τα πλήγματα εκείνων που μας εξόργισαν, θα μας έκαναν όλους πλούσιους εάν αυτή η μεγάλη δύναμη διοχετευόταν προς τη δημιουργική προσπάθεια –προς το να χτίσει αντί να γκρεμίσει!

Ο συγγραφέας αυτός πιστεύει πως ο μέσος άνθρωπος σπαταλά τα τρία τέταρτα της ζωής του σε άχρηστες, καταστροφικές προσπάθειες.

Υπάρχει μόνο ένας πραγματικός τρόπος να τιμωρήσεις ένα άτομο που σε έβλαψε, και αυτός είναι να ανταποδώσεις το κακό με το καλό. Οι πιο επώδυνες τύψεις που τριβέλισαν ποτέ ανθρώπινο μυαλό, προκλήθηκαν από πράξεις καλοσύνης προς ανταπόδοση πράξεων κακίας.

Ο χρόνος που σπαταλιέται στο μίσος, όχι μόνο πάει στράφι, αλλά τσακίζει και τα μόνα άξια λόγου συναισθήματα της ανθρώπινης καρδιάς, και καθιστά ένα άτομο άχρηστο για δημιουργική δουλειά. Οι σκέψεις μίσους δεν βλάπτουν κανέναν άλλον εκτός από το άτομο που εντρυφεί σε αυτές.

Το ουίσκι και τα ναρκωτικά δεν είναι περισσότερο δηλητηριώδη για το ανθρώπινο σώμα απ’ όσο είναι οι σκέψεις μίσους και οργής. Τυχερός είναι εκείνος που μεγάλωσε για να γίνει αρκετά μεγαλόψυχος και συνετός, ώστε να είναι υπεράνω της αδιαλλαξίας, του εγωισμού, της απληστίας και της μικροπρέπειας. Αυτά είναι πράγματα που εξαλείφουν τις καλύτερες παρορμήσεις της ανθρώπινης ψυχής και ανοίγουν την ανθρώπινη καρδιά στη βία.

Εάν υπήρξε περιστατικό που η οργή ωφέλησε ποτέ κανέναν, αυτός ο συγγραφέας δεν το γνωρίζει. Οι μεγάλες ψυχές βρίσκονται συνήθως σε ανθρώπινα πλάσματα που δύσκολα εξοργίζονται και που σπανίως προσπαθούν να καταστρέψουν έναν συνάνθρωπό τους, ή να τον υπονομεύσουν.

  Όποιος μπορεί να συγχωρήσει και πραγματικά να ξεχάσει τη λαβωματιά που του κατάφερε ένας συνάνθρωπός του, είναι αξιοζήλευτος. Τέτοιες ψυχές φτάνουν σε ύψη ευτυχίας που οι περισσότεροι θνητοί δεν απολαμβάνουν ποτέ.

Πόσος χρόνος, ω Θεέ μου,  πόσος χρόνος θα περάσει ώσπου οι άνθρωποι να μάθουν να βαδίζουν στο μονοπάτι της ζωής, χέρι με χέρι, βοηθώντας ο ένας τον άλλον με πνεύμα αγάπης, αντί να προσπαθεί να πετσοκόψει ο ένας τον άλλον; Πόσος χρόνος θα περάσει ώσπου να μάθουμε πως η μοναδική επιτυχία στη ζωή μετριέται με βάση το πόσο υπηρετήσαμε την ανθρωπότητα; Πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να μάθουμε ότι οι μεγαλύτερες ευλογίες της ζωής αποδίδονται στο άτομο που περιφρονεί τη χυδαία απόπειρα να καταστραφεί ο συνάνθρωπος;

Γνωρίζω πως αυτή η απλότητα λόγου, τους κάνει να με μισούν. Και τι είναι αυτό το μίσος, παρά η απόδειξη ότι λέω την αλήθεια; Αυτή είναι η αιτία και το κίνητρο εκείνων που με κακολογούν, και αυτό θα το ανακαλύψετε σε τούτη ή σε οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα.

-ΣΩΚΡΑΤΗΣ

(Μεγάλες περιουσίες, μια σπουδαία περίοδος και πράξεις καλοσύνης απόσπασμα από Σκέψου και Πλούτισε)

Αφήστε μια απάντηση

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ