Η κατάσταση του μυαλού μας μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των σκέψεων, των συναισθημάτων και της φυσιολογίας του σώματός μας που εκφράζουμε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Το μυαλό και το σώμα είναι πλήρως αλληλένδετα οπότε το ένα επηρεάζει απόλυτα το άλλο και το αντίστροφο. Οι καταστάσεις του μυαλού μας αλλάζουν συνέχεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει όλος ο κόσμος γύρω μας (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε). Το μυαλό οδηγεί και το σώμα ακολουθεί δίχως να έχει επίγνωση του τι και γιατί συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Μια κακή σκέψη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ψυχοσωματικούς πόνους, κόπωση, δύσπνοια και άλλα σχετικά, ενώ μια θετική σκέψη μπορεί να μας πλημμυρίσει ενέργεια, να νιώσουμε ότι μας δίνει ζωή και γενικά να κάνει το όλο παρουσιαστικό μας να λάμπει.
Κάντε το εξής πείραμα στον εαυτό σας. Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να θυμηθείτε ένα χαρούμενο γεγονός που συνέβη στη ζωή σας στο παρελθόν. Δείτε ότι είχατε δει τότε με πλήρη λεπτομέρεια, προσπαθήστε να ακούσετε τυχόν ήχους που είχατε ακούσει και να ξανά βιώσετε τα συναισθήματα που νιώθατε εκείνη τη χρονική στιγμή. Δώστε λίγο χρόνο να βιώσετε πλήρως την εμπειρία και μετά παρατηρήστε τον εαυτό σας, την αναπνοή σας και το πώς νιώθετε. Ανοίξτε τα μάτια σας και κοιταχτείτε σε έναν καθρέφτη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα σας δείτε να χαμογελάτε, το σώμα σας να έχει μια ανοιχτή στάση, να αναπνέετε αργά και χαλαρά και να νιώθετε μια συναισθηματική ευφορία στο στήθος και στην καρδιά σας. Μπορείτε να κάνετε και το εντελώς αντίθετο με μια αρνητική εμπειρία, αλλά δεν είναι κάτι που θα σας πρότεινα μιας που δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να ξανά βιώσετε αρνητικές εμπειρίες, οπότε ας μείνουμε στα θετικά.
Αυτό λοιπόν που παρατηρούμε είναι ότι με τη δύναμη του μυαλού μας και ξανά βιώνοντας μια εμπειρία μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στα θετικά συναισθήματα αλλά και στη φυσιολογία του σώματός μας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Νιώθοντας «άσχημα» σε μια συγκεκριμένη μέρα για οποιονδήποτε λόγο, και γνωρίζοντας τη φυσιολογία του σώματός μας από μια θετική εμπειρία, μπορούμε να πειραματιστούμε αλλάζοντας τη στάση μας και να δούμε πόσο διαφορετικά θα νιώσουμε. Θα διαπιστώσουμε, λοιπόν, πως η στάση του σώματός μας, επηρεάζει τη σκέψη μας, όσο η σκέψη μας επηρεάζει τη στάση του σώματός μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Μανέα “Η Μαγεία του ανθρώπινου μυαλού”