Η-φιλοσοφία-του-Χρυσού-Κανόνα__

Ποια είναι πράγματι η φιλοσοφία του Χρυσού Κανόνα και ποιος είναι ο νόμος πάνω στον οποίο βασίζεται;

Εδώ και πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι δίδασκαν τον Χρυσό Κανόνα ως αρμόζοντα κανόνα συμπεριφοράς. Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος αποδέχτηκε τον τύπο, ενώ αγνόησε εντελώς την ουσία αυτής της Οικουμενικής Εντολής. Αποδεχτήκαμε τη φιλοσοφία του Χρυσού Κανόνα απλώς ως έγκυρο κανόνα ηθικής συμπεριφοράς, αλλά δεν καταλάβαμε τον νόμο πάνω στον οποίο βασίζεται. Άκουσα τον Χρυσό Κανόνα να παρατίθεται δεκάδες φορές, αλλά δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ μια εξήγηση του νόμου πάνω στον οποίο βασίζεται. Και μόνο τα πρόσφατα χρόνια κατάλαβα τον νόμο, συνεπώς κατέληξα να πιστεύω πως όσοι τον παρέθεταν δεν τον κατανοούσαν.

Ο Χρυσός Κανόνας σημαίνει, κατ’ ουσίαν, να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται, εάν οι θέσεις σας είχαν αντιστραφεί.

Γιατί όμως; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος αυτής της ευγενικής φροντίδας προς τους άλλους;

Ο πραγματικός λόγος είναι ο εξής: Υπάρχει ένας αιώνιος νόμος, μέσω του οποίου θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε. Όταν επιλέγεις τον κανόνα συμπεριφοράς με τον οποίο θα καθοδηγείς τις συνδιαλλαγές σου με τους άλλους, πιθανότατα θα είσαι έντιμος και δίκαιος, εάν ξέρεις πως με την επιλογή αυτή ενεργοποιείς μια δύναμη που θα επηρεάσει, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, τη ζωή των άλλων και τελικά θα επιστρέψει σε σένα για να σε βοηθήσει ή να σε εμποδίσει, αναλόγως της φύσης της.

Ό,τι σπείρει ο άνθρωπος, αυτό θα θερίσει.

Είναι δικαίωμά σου να φέρεσαι άδικα στους άλλους, αλλά εάν κατανοήσεις τον νόμο πάνω στον οποίο βασίζεται ο Χρυσός Κανόνας, πρέπει να ξέρεις πως οι άδικες πράξεις σου θα γυρίσουν σε σένα. Εάν κατανοήσεις τελικά τις αρχές που περιγράφηκαν στο Ενδέκατο Μάθημα περί ορθής σκέψης, θα είναι αρκετά εύκολο να κατανοήσεις τον νόμο στον οποίο βασίζεται ο Χρυσός Κανόνας. Δεν μπορείς να διαστρέψεις ή να αλλάξεις την πορεία του νόμου αυτού, αλλά μπορείς να προσαρμοστείς στη φύση του και συνεπώς να τον χρησιμοποιήσεις ως ακατανίκητη δύναμη που θα σε ανεβάσει στα ύψη της επίτευξης, η οποία θα ήταν αδύνατη χωρίς τη βοήθειά του.

Αυτός ο νόμος δεν σταματά με το να σου γυρίζει πίσω απλώς τις πράξεις αδικίας και κακίας προς τους άλλους. Προχωρά περισσότερο –πολύ περισσότερο– και σου επιστρέφει τα αποτελέσματα κάθε σκέψης που θα εκπέμψεις.

Συνεπώς, όχι μόνο συνίσταται να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται, αλλά, προκειμένου να απολαύσεις όλα τα οφέλη αυτού του μεγάλου Συμπαντικού Νόμου, πρέπει «να σκέφτεσαι για τους άλλους όπως θα ήθελες εκείνοι να σκέφτονται για σένα».

Ο νόμος πάνω στον οποίο βασίζεται ο Χρυσός Κανόνας αρχίζει να σε επηρεάζει, ευμενώς ή δυσμενώς, τη στιγμή που απελευθερώνεις μια σκέψη. Αποτελεί σχεδόν παγκόσμια τραγωδία ότι οι άνθρωποι δεν έχουν εν γένει κατανοήσει αυτόν τον νόμο. Παρά την απλότητά του, αποτελεί πρακτικά όλα όσα υπάρχουν να μάθεις με διαχρονική αξία για τον άνθρωπο, επειδή είναι το εργαλείο με το οποίο γινόμαστε αφέντες του πεπρωμένου μας.

Σε εποχές λιγότερο φωτισμένες και ανεκτικές από τη σημερινή, κάποιοι από τους μεγαλύτερους στοχαστές που έβγαλε ο κόσμος πλήρωσαν με τη ζωή τους την τόλμη να αποκαλύψουν αυτόν τον Συμπαντικό Νόμο, ώστε να γίνει κατανοητός απ’ όλους. Κρίνοντας από την Παγκόσμια Ιστορία, είναι ενθαρρυντικό ότι οι άνθρωποι απορρίπτουν βαθμιαία το πέπλο της άγνοιας και της αδιαλλαξίας, ώστε να μην κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα γράφοντας κάτι που θα μου κόστιζε τη ζωή πριν από μερικούς αιώνες.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Ο Νόμος της Επιτυχίας,” – Μάθημα 16ο: Ο Χρυσός Κανόνας

Μάθε περισσότερα για το βιβλία εδώ:

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ