o-sugkekrimenos-kurios-skopos

Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες βασίζουν την ηγεσία τους σε έναν συγκεκριμένο, κύριο σκοπό. Οι άλλοι γίνονται εκούσιοι ακόλουθοι,όταν ξέρουν πως ο ηγέτης τους είναι άτομο με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό που έχει το θάρρος να τον υποστηρίζει με δράση. Ακόμα και ένα ατίθασο άλογο ξέρει πότε ένας καβαλάρης με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό το τραβάει από τα γκέμια και έτσι υποτάσσεται. Όταν ένας με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό διασχίζει ένα πλήθος, όλοι παραμερίζουν και του ανοίγουν δρόμο, αλλά εάν διστάσει και δείξει με τις κινήσεις του ότι δεν είναι σίγουρος πού θέλει να πάει, το πλήθος θα τον αγνοήσει και θα αρνηθεί να υποχωρήσει έστω και ένα εκατοστό.

Πουθενά η έλλειψη συγκεκριμένου, κύριου σκοπού δεν είναι πιο εμφανής ή πιο φθοροποιός, απ’ ό,τι στη σχέση γονιού και παιδιού. Όταν αμφιταλαντεύονται οι γονείς, τα παιδιά το νιώθουν αμέσως και το εκμεταλλεύονται όσο μπορούν. Το ίδιο ισχύει σε όλη τη ζωή οι άνθρωποι με συγκεκριμένο, κύριο σκοπό πάντα προκαλούν τον σεβασμό και επισύρουν την προσοχή. Αυτά για την ψυχολογική άποψη του συγκεκριμένου σκοπού.

Ας δούμε τώρα την οικονομική πλευρά του ζητήματος.

Εάν ένα ατμόπλοιο χάσει το πηδάλιό του στα μισά του ωκεανού και αρχίσει να κάνει κύκλους, σύντομα θα εξαντλήσει τα καύσιμά του χωρίς να φτάσει στην ακτή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει αρκετή ενέργεια να φτάσει εκεί και να ξαναγυρίσει κάμποσες φορές.

Ο άνθρωπος που μοχθεί χωρίς συγκεκριμένο σκοπό με συγκεκριμένο πλάνο επίτευξης, μοιάζει με το πλοίο που έχει χάσει το πηδάλιο του. Η σκληρή δουλειά και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να πετύχεις, γιατί πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έχεις πετύχει, εάν δεν έχεις εδραιώσει στον νου σου το συγκεκριμένο αντικείμενο που επιθυμείς;

Κάθε καλοχτισμένο σπίτι αρχίζει με τη μορφή ενός συγκεκριμένου σκοπού συν ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Φαντάσου τι θα συνέβαινε εάν πήγαινε κανείς να χτίσει σπίτι φύρδην μίγδην, χωρίς σχέδιο. Οι εργάτες θα έμπλεκαν ο ένας στα πόδια του άλλου, τα οικοδομικά υλικά θα συσσωρεύονταν εδώ και εκεί στο οικόπεδο προτού ριχτούν τα θεμέλια, και όλοι οι εργάτες θα είχαν διαφορετική αντίληψη του πώς πρέπει να χτιστεί το σπίτι. Το αποτέλεσμα θα ήταν χάος, παρεξηγήσεις και απαγορευτικό κόστος.

Απόσπασμα από το βιβλίο Ο Νόμος της Επιτυχίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ