Οι-Ηλίθιοι-είναι-ανίκητοι—οι-πιο-σημαντικοί-σου-πελάτες-είναι-τα-άτομα-που-εργάζονται-για-σένα-27.03.

Αξίωμα: Οι πιο σημαντικοί σου πελάτες είναι τα άτομα τα οποία εργάζονται για σένα

Πολύτιμοι κανόνες συμπεριφοράς

(α) Ο αργυρούς κανών ορίζει: “Να φέρεσαι στους υπαλλήλους σου, όπως θα ήθελες να φέρονται σε σένα”. Δεν συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που αρέσει σε κάποιον δεν είναι υποχρεωτικά αυτό που αρέσει και σε κάποιον άλλον. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα γούστα, από τις προτιμήσεις στη μουσική και στο ντύσιμο, μέχρι τις ορέξεις στο φαγητό ή στο σεξ. Φανταστείτε για παράδειγμα, μια ερωτική σχέση, που ο εις εκ των δύο είναι μαζοχιστής. Επομένως, αρέσκεται στην “κακομεταχείριση”. Εφαρμόζοντας τον αργυρό κανόνα, φέρεται στον έτερο εταίρο με τον τρόπο που θα ήθελε να φέρονται στον ίδιο. Ο νούμερο δύο όμως μπορεί να έχει άλλα γούστα…

(β) Ο χρυσούς κανών προτείνει: “Να φέρεσαι στους υπαλλήλους σου, όπως θα ήθελαν εκείνοι να τους φέρεσαι”.

(γ) Ο κανόνας Α.Ρ. του Άγγελου Ροδαφηνού προτείνει: “Εάν δεν μπορείτε να μαντέψετε τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν να τους φέρεστε… Απλά Ρωτήστε τους”.

(δ) Εάν δεν μπορείτε να τους ρωτήσετε, ο κανόνας Α.Α. (Απλός και Αποτελεσματικός–ούτε χρυσός, ούτε αργυρός) συμβουλεύει: “Να φέρεσαι στους υπαλλήλους σου, όπως θα ήθελες να φέρονται αυτοί στους καλύτερους πελάτες σου”.

(ε) Ο κανόνας-κάτοπτρο (Κ.Κ.) αποτυπώνει τη συνήθη συμπεριφορά των ανθρώπων: φερόμαστε στους άλλους με τον τρόπο που οι άλλοι φέρονται σε μας.

(στ) Ένας κανόνας από “σπίτι”! Πάντως, ο Og Mandino, με μία μικρή δόση υπερβολής, προτείνει ως κανόνα-κλειδί για τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους την παρακάτω μακάβρια ιδέα: “Να φέρεσαι στους άλλους, σαν να φύλαγες βαθιά μέσα σου τη μυστική πληροφορία ότι το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 12.00 τα μεσάνυχτα, πρόκειται να… πεθάνουν!”

Αξίωμα: Οι πιο σημαντικοί σου πελάτες είναι τα άτομα τα οποία εργάζονται για σένα

Τέσσερα αξιώματα στον χώρο της διοίκησης προσωπικού

Δοκιμάστε τις γνώσεις σας: σωστό ή λάθος;

1. Οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να γίνουν καλύτεροι.
Λάθος! Κάθε άτομο είναι αφιερωμένο στο κυνήγι της επιτυχίας και της υπεροχής και στην πραγμάτωση της επιθυμίας να γίνει ο καλύτερος που μπορεί. Ίσως να μην συμφωνείτε με τη μέθοδο, τον τρόπο και τη στάση τους. Μπορεί όμως να τους διαφεύγει το πώς!

2. Είστε το μόνο άτομο του οποίου τη συμπεριφορά μπορείτε να ελέγξετε.
Σωστό! Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας σε ό,τι αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας. Μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. όχι όμως και τους άλλους (τουλάχιστον όχι εύκολα). Είναι ανεδαφικό να προσδοκάτε από τους ανθρώπους να γίνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Αρχίστε λοιπόν να βελτιώνετε τον εαυτό σας από αυτή τη στιγμή.

3. Οι άνθρωποι φέρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που γνωρίζουν.
Σωστό! Κόβουν δρόμο για ευκολία, κάνουν αυτά με τα οποία νιώθουν πιο άνετα και ακολουθούν την πεπατημένη: γνώριμοι άνθρωποι, γνώριμες ασχολίες, γνώριμοι τρόποι συμπεριφοράς, όλοι και όλα κινούνται μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον: τον μικρόκοσμο του καθενός. Οι περισσότεροι αγνοούν το πώς μπορούν να γίνουν το καλύτερο που θα μπορούσαν να γίνουν. Μπορούν όμως να μάθουν. Εκεί έγκειται η δική σας συμβολή: μπορείτε άραγε εσείς να τους διδάξετε; Και αν τους προτείνετε έναν καλύτερο–συντομότερο, πρακτικότερο, ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο–τρόπο και αρχίσουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη, να είστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι θα τολμήσουν να δοκιμάσουν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

4. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ανθρώπους να σας αγαπήσουν/εκτιμήσουν/σεβαστούν.
Ημίσωστο! Αυτό που μπορείτε να καταφέρετε είναι να γίνετε άξιοι να σας αγαπήσουν/εκτιμήσουν/σεβαστούν. Βελτιώστε τον εαυτό σας και τη συμπεριφορά σας και θα διαπιστώσετε σημαντική βελτίωση στους… άλλους και στη συμπεριφορά τους! Θυμηθείτε, “αυτό που στέλνετε γυρίζει πίσω σαν μπούμερανγκ”. Ό,τι στέλνετε, αυτό… παίρνετε! Αν δεν σας αρέσει αυτό που παίρνετε, ελέγξτε τι στέλνετε!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ. Άγγελου Ροδαφηνού “Οι Ηλίθιοι είναι ανίκητοι”

ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ
0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ