Φωτοανάγνωση—Το-Σχέδιο-Δράσης-για-την-Ψηφιακή-Εκπαίδευση-2021-2027

Το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027

Το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027, που ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission, 2020) καθορίζει ποιες είναι οι πιο σημαντικές ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να εφαρμόζουν τη μέθοδο των αραχνών, το mind mapping, και μάλιστα σε ψηφιακό περιβάλλον.

Οι αράχνες θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και με τους συμμαθητές τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εφαρμόσουν τη μέθοδο αφού πρώτα χωρίσουν τους μαθητές τους σε μικρές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να βοηθηθούν προκειμένου να βελτιώσουν την κριτική τους σκέψη, την ενσυναίσθηση, το σεβασμό απέναντι στη διαφορετική άποψη του άλλου και τη δημιουργικότητα τους. Η ενσυναίσθηση είναι εκείνη η ικανότητα που τα παιδιά μπορούν να φορέσουν τα παπούτσια των συμμαθητών τους και να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Στην εφαρμογή αυτής της ικανότητας τα παιδιά ακούνε τις εμπειρίες των συνομηλίκων τους (και όχι μόνο), χωρίς να τους διακόπτουν και χωρίς να τους κάνουν άβολες ερωτήσεις. Κατά την άποψη μου καλό είναι να την καλλιεργήσουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Εν κατακλείδι για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η ανάγκη για την εφαρμογή των αραχνών στο εκπαιδευτικό σύστημα και η χρησιμότητα της μεθόδου. Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο μπορεί να αντλήσει ο εκπαιδευτικός και ο γονιός μέσα από το βιβλίο με τίτλο “Φωτοανάγνωση”.

Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει κάτι το παιδί σήμερα και δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα άμεσα!

Βασιλική Γιαννακοπούλου, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Φωτοανάγνωση”

European Commission (2020). Digital Education Action Plan 2021-2027: Resetting Education and Training for the Digital Age. Publications Office of the European Union, Luxembourg,

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τη μνήμη του και να κάνει το διάβασμα παιχνίδι.
0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ