«Γνώθι σαυτόν», άνθρωπε. «Γνώθι σαυτόν».
Αυτή ήταν η συμβουλή των φιλοσόφων, από τα βάθη των αιώνων. Όταν μάθεις πραγματικά τον εαυτό σου, θα ξέρεις πια πως δεν υπάρχει τίποτα ανόητο στο να κρεμάσεις μια ταμπέλα που να λέει κάτι τέτοιο. «Μέρα με τη μέρα, με κάθε τρόπο, γίνομαι όλο και πιο επιτυχημένος». Δεν φοβάμαι να τοποθετήσω μια τέτοια ταμπέλα στο γραφείο μου και, ακόμα περισσότερο, δεν φοβάμαι να πιστεύω ότι θα με επηρεάσει, έτσι ώστε να γίνω θετικότερος και δυναμικότερος άνθρωπος.
Πάνω από είκοσι πέντε χρόνια πριν, διδάχθηκα το πρώτο μου μάθημα στην ανοικοδόμηση της αυτοπεποίθησης. Μια νύχτα καθόμουν μπροστά από το τζάκι, ακούγοντας την κουβέντα κάποιων μεγαλύτερων σε ηλικία πάνω στο θέμα του Κεφαλαίου και της Εργασίας. Απρόσκλητος, συμμετείχα στη συζήτηση και είπα ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έπρεπε να ρυθμίζουν τις διαφορές τους με βάση τον Χρυσό Κανόνα. Η παρατήρησή μου τράβηξε την προσοχή ενός της παρέας που στράφηκε με έκπληξη και είπε:
«Μα, εσύ είσαι έξυπνο παιδί. Άμα φροντίσεις να σπουδάσεις, θα αφήσεις το σημάδι σου στον κόσμο».
Αυτές οι παρατηρήσεις έπεσαν σε ευήκοα ώτα, παρότι ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μου έλεγε ότι ήμουν έξυπνος, ή ότι θα κατάφερνα κάτι άξιο λόγου στη ζωή. Η παρατήρηση με έκανε να σκεφτώ και όσο περισσότερο σκεφτόμουν, τόσο περισσότερο σιγουρευόμουν πως η παρατήρηση είχε υπόσταση.
Μπορώ να πω ειλικρινά ότι, όποια υπηρεσία και να προσφέρω στον κόσμο, ό,τι καλό και να καταφέρνω, οφείλεται σε αυτή την τυχαία παρατήρηση.
Παρόμοιες υποβολές είναι συχνά πανίσχυρες –ανεξάρτητα από το εάν γίνονται ηθελημένα. Τώρα γύρνα πίσω στη φόρμουλα της Αυτοπεποίθησης και κάνε την κτήμα σου, γιατί θα σε οδηγήσει στη «γεννήτρια» του νου, που θα σε εφοδιάζει με τη δύναμη να ανέβεις στην κορυφή της Σκάλας της Επιτυχίας.
(Απόσπασμα από το βιβλίο Ο Νόμος της Επιτυχίας)