organomenos-sxediasmos4

Τα κύρια γνωρίσματα της ηγεσίας

  1. ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟ ΘΑΡΡΟΣ βασισμένο στη γνώση του εαυτού σου και της ασχολίας σου. Κανείς ακόλουθος δεν θέλει να έχει ηγέτη χωρίς αυτοπεποίθηση και θάρρος. Κανείς ευφυής ακόλουθος δεν θα ανεχτεί έναν τέτοιον ηγέτη για πολύ χρόνο.
  2. ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ. Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, δεν μπορεί ποτέ να ελέγξει τους άλλους. Ο αυτοέλεγχος αποτελεί πανίσχυρο παράδειγμα προς μίμηση για τους ακόλουθους και οι ευφυέστεροι θα το ακολουθήσουν.
  3. ΟΞΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Χωρίς αίσθηση εντιμότητας και δικαιοσύνης, κανείς δεν μπορεί να διατάζει και να διατηρεί τον σεβασμό των ακόλουθών του.
  4. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Όποιος αμφιταλαντεύεται στις αποφάσεις του, δείχνει ότι δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Δεν μπορεί να ηγηθεί άλλων αποτελεσματικά.
  5. ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΠΛΑΝΩΝ. Ο επιτυχημένος ηγέτης πρέπει να σχεδιάζει τη δουλειά του και να δουλεύει το σχέδιό του. Ο ηγέτης που κινείται με μαντέματα χωρίς πρακτικά, σαφή πλάνα, είναι πλοίο χωρίς πηδάλιο. Αργά ή γρήγορα, θα προσκρούσει στα βράχια.
  6. Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ. Μία από τις υποχρεώσεις της ηγεσίας είναι η απαραίτητη προθυμία, εκ μέρους του ηγέτη, να κάνει περισσότερα απ’ όσα απαιτεί από τους ακόλουθούς του.
  7.  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ. Κανείς τσαπατσούλης και απερίσκεπτος δεν μπορεί να γίνει επιτυχημένος ηγέτης. Η ηγεσία απαιτεί σεβασμό. Οι ακόλουθοι δεν θα σεβαστούν έναν ηγέτη που δεν έχει υψηλή βαθμολογία σε όλες τις παραμέτρους που συνιστούν την Ευχάριστη Προσωπικότητα.
  8. ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ. Ο επιτυχημένος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζει με συμπάθεια τους ακόλουθούς του. Επιπλέον, πρέπει να τους καταλαβαίνει, αυτούς και τα προβλήματά τους.
  9. ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ. Η επιτυχημένη ηγεσία απαιτεί καλή γνώση των λεπτομερειών της θέσης του ηγέτη.
  10.  ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ. Ο επιτυχημένος ηγέτης πρέπει να είναι πρόθυμος να αναλάβει ευθύνη για τα λάθη και τις ανεπάρκειες των ακόλουθών του. Εάν προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη, δεν θα παραμείνει ηγέτης. Εάν ένας ακόλουθος κάνει ένα λάθος και φανεί αναποτελεσματικός, ο ηγέτης πρέπει να θεωρήσει ότι είναι ο ίδιος που απέτυχε.
  11. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ο επιτυχημένος ηγέτης πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει τις αρχές της συνεργατικής προσπάθειας και να είναι ικανός να βάλει τους ακόλουθούς του  να πράξουν ομοίως. Η ηγεσία απαιτεί ΙΣΧΥ, και η ισχύς απαιτεί ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

(Απόσπασμα από το βιβλίο Σκέψου και Πλούτισε)

Αφήστε μια απάντηση

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ